Gemengde technieken / Mixed media

Een uitdaging voor wie met verschillende nieuwe materialen aan de slag wil gaan. Het thema is muziek, naar een idee van mijn eigen werkstuk getiteld: "Music speaks". Omdat het werk wordt ingelijst achter glas met een passe-partout, mag de totale dikte van het werk niet meer zijn dan 2 mm. Het is dus zaak om platte onderdelen te gebruiken. De ondergrond is een mooi dik opgespannen vel aquarelpapier van 40 x 60 cm.

De basis kan/mag een aquarel zijn, soms overspoelt met acrylinkt, of dun vloeipapier dat bewerkt en gekleurd is met was en/of inkt. Acrylinkt is prachtig materiaal, lichtecht en met een enorme kleurkracht. Helderder dan aquarelverf. Door diverse bewerkingen als stempelen, scheuren, tamponneren, verhitten en plakken van materialen met reliŽf, bladgoud en zilverfolie, ontstaat een vernieuwende structuur. Er komen veel verschillende technieken aan bod, we werken o.a. met acrylinkt, acrylverf, verschillende soorten papier, stof, was, glanzende vezels, etc. Het experimenteren met acrylverf, zout, diverse materialen en vezels, nat of droog geeft steeds een verrassend effect. Ook natuurlijke materialen als zaden en bladeren zijn een bron van inspiratie. Ieder onderdeel is afzonderlijk gemaakt, vervolgens worden de verschillende lagen als het ware in het schilderij gestapeld. Om iedereen een persoonlijke noot toe te laten voegen, worden er ook thuis materialen verzameld en bewaard. Iedere les maken we nieuwe onderdelen en vanaf les 6 worden de verschillende lagen als het ware in het schilderij gestapeld en gaan we passen, meten, schuiven, en zoeken naar de ideale compositie. Zolang het gehele werk maar niet dikker wordt dan de dikte van een passe-partout is heel veel mogelijk. Aan het eind ontstaat er soms een zoektocht naar toepasselijke teksten en gedichten. Deze worden vervolgens in reliŽf toegevoegd. Een mooi op maat gesneden passe-partout van 50 x 70 cm. maakt het persoonlijke werkstuk klaar om in te lijsten. 

"Bij het schilderen van een aquarel, bijv. een boeket bloemen, kan ik van tevoren inschatten wat het resultaat zal zijn. Bij werken in mixed media is het meer een uitdaging hoe verschillende materialen op elkaar reageren en hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Ik ben anders gaan kijken, steeds op zoek naar structuren en heb wel eens een wijnfles gekocht omdat ik het reliŽf in het glas zo mooi vond om te gebruiken als stempel. Heel veel uren ben ik bezig om alle details te maken, niet wetende wanneer ik ze gebruiken zal. Vervolgens ga ik passen, meten, schuiven en zoeken naar de ideale compositie".

De cursus wordt gegeven in mijn atelier in Winssen aan kleine groepjes van 4 - 6 personen. 10 lessen inclusief alle benodigde materialen Ä 190,-

Voor informatie en/of aanmelding kunt u contact met mij opnemen.

 

U kunt ook een persoonlijk werkstuk door mij laten maken. Jouw/jullie leven met alle bijzondere belevenissen gevat in een uniek mixed-media werkstuk,

 waarin al uw gebeurtenissen verwerkt zijn.

 

     music speaks violen         MM5